Parodontologija

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod

Parodontologija je dio stomatologije koji se bavi liječenjem potpornog aparata zuba ili parodonta. Parodont sačinjavaju zubno meso, kost i vlakna koja vežu zub za kost.
PARODONTALNA OBOLJENJA

Najčešće oboljenje parodonta je parodontoza ili kronični parodontitis, često nazivan “bolest desni” i predstavlja uz karijes najrašireniju bolest usne šupljine. Slaba oralna higijena, pušenje i škripanje zubima, najčešći su uzročnici ove bolesti čiji su prvi simptomi natečene i crvene desni.

Za razvoj parodontalnih oboljenja nužna je prisutnost mikrooorganizama odnosno plaka. Plak proizvodi kiseline koje nadražuju i oštećuju caklinu, zubno meso te izazivaju upalu desni – gingivitis. Upala izaziva oticanje tkiva radi čega nastaje gingvalni džep. Ako se upala ne liječi džep se produbljuje, te ona prerasta u parodontozu što u konačnici dovodi do gubitka zubi i potporne čeljusti.

LIJEČENJE

Parodontoza se u prvoj fazi liječi uklanjanjem plaka i zubnog kamenca te poboljšanom oralnom higijenom koja osim pranja zubi zubnom pastom i četkicom uključuje korištenje zubnog konca koji omogućuje efikasno čišćenje zubnih međuprostora.

Čišćenje zubnog korijena i džepa drugi je korak u lječenju paradontoze, jer je neophodno kamenac i plak zajedno sa bakterijama odstraniti sa cijele površine zuba do dna zubnog džepa. Ponekad je potreban kirurški zahvat kako bi se džep u potpunosti sanirao.